Käsikirjoitukset

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy lähettääksesi käsikirjoituksen.

Kirjoittajan ohjeet

Jälki — Yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen journaali tarjoaa foorumin yhteiskunnalliselle ja kulttuuriselle eläintutkimukselle ja keskustelulle, jossa toisten eläinten asemaa ja roolia yhteiskunnassa ja kulttuurissa tarkastellaan kriittisesti. Lehti julkaisee alkuperäisten vertaisarvioitujen artikkeleiden lisäksi katsausartikkeleita, lektioita, konferenssi- ja seminaariraportteja, arvioita kirjoista, näyttelyistä ja elokuvista (yms.), sekä harkinnan mukaan lyhyitä kommenttipuheenvuoroja tai keskustelunaloitteita. Otamme vastaan suomen-, englannin- ja ruotsinkielisiä tekstejä.

Jälki on avoin kaikille yhteiskunnallisiin ja kulttuurisiin ihmis-eläin-suhteisiin liittyville tutkimuksille ja toimituskunta rohkaisee kirjoittajia moni- ja poikkitieteiseen otteeseen. Julkaistavat artikkelit osallistuvat keskusteluun ihmisten ja eläinten suhteesta tai monitieteisen yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen menetelmistä. Epävarmoissa tapauksissa kannattaa toimitusta lähestyä etukäteen.

Kirjoittajan odotetaan seuraavan annettuja ohjeita huolella!

Yleistä

* Kaikki tutkimusartikkelit vertaisarvioidaan, pääsääntöisesti kahdella asiantuntijalla. Kirja-arvioita (yms.) ja raportteja, kommenttipuheenvuoroja tai keskustelunaloitteita ei vertaisarvioida, kuten ei pääsääntöisesti myöskään katsausartikkeleita. Jäljen toimitus saattaa tehdä jätettyihin käsikirjoituksiin muutosehdotuksia jo ennen niiden toimittamista arviointiin, mutta jätettyjen käsikirjoitusten edellytetään olevan viimeisteltyjä.

* Arvioinnin jälkeen kirjoittajaa/kirjoittajia pyydetään jättämään uudistettu käsikirjoitus ja selvitys tehdyistä korjauksista.

* Käsikirjoitusten on oltava ennen julkaisemattomia, eivätkä ne saa olla yhtäaikaisesti tarjolla toiseen julkaisuun.

* Mikäli olet aikeissa tarjota kirja-arviota tai konferenssiraporttia (yms.), voit mielellään ilmoittaa siitä toimitukselle etukäteen, jotta saamme estettyä mahdolliset päällekkäisyydet.

* Käsikirjoitusten tekijänoikeudet säilyvät kirjoittajalla ja hän voi käyttää käsikirjoitustaan miten haluaa (Ks. lisää Tekijönoikeushuomautus -kohdasta alempana).

* Jos käsikirjoitukseen sisältyy tekijänoikeuden alaista materiaalia, jonka oikeuksia kirjoittaja ei omista ja jonka käyttö käsikirjoituksessa ei kuulu tavallisen tutkimuksellisen lainauskäytännön piiriin, on kirjoittajan hankittava lupa kyseisen materiaalin käyttöön.

* Kirjoittaja on itse vastuussa artikkelinsa oikeakielisyydestä ja mahdollisesta kielentarkastuksesta. Kielentarkastusta vaativa artikkeli palautetaan kirjoittajalle.

* Kirjoittajille ei makseta palkkioita.

* Jälki ei peri kirjoittajilta maksua.

Ohjeet tekstin muotoiluun

* Tekstit kirjoitetaan rivivälillä 1,5, fonttikoolla 12 (Times New Roman) ja 2 cm marginaalilla molemmissa reunoissa. Artikkelin pituuden ei tule ylittää 50 000 merkkiä (ilman välejä laskettuna). Tämä pituus sisältää lähdeluettelon. Tavanomaisten kirja-arvioiden (yms.) ja raporttien suosituspituus on 6000—7000 merkkiä, mutta myös laajemmat katsaukset (noin 10 000—12 000 merkkiä) ovat mahdollisia. Kommenttipuheenvuorojen ja keskustelunaloitteiden pituus voi vaihdella. 

* Artikkeleiden pääotsikko voi olla yksi- tai kaksiosainen, pyydämme käyttämään myös väliotsikoita. Tavanomaisissa kirja-arvioissa (yms.) ja raporteissa ei käytetä otsikointia tai väliotsikoita, laajemmissa katsauksissa niitä on mahdollista käyttää. Ensimmäisen tason otsikot lihavoidaan, toisen tason otsikoissa käytetään tavanomaista fonttia, kolmannen tason otsikot kursivoidaan.

* Kaikissa teksteissä käytetään sisäisiä viitteitä Chicago Manual of Stylen author-date-järjestelmän mukaisesti. Viittaukset tulevat sulkeisiin aakkosjärjestyksessä, puolipilkulla erotettuna. Julkaisuvuosi ilmoitetaan tekijöiden nimen jälkeen, ja sitä seuraa tarvittaessa sivualue pilkulla erotettuna (Nyman 2003, 24; Weil 2012, 11−35). Artikkelin lähteet sijoitetaan artikkelin loppuun aakkosjärjestyksessä. Viitteiden ja lähteiden oikeasta merkitsemisestä ks. http://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide.html. Pidä huolta, että tekstinsisäiset viitteet ja lähdeluettelo seuraavat CMOS-mallia!

* Lähdeviitteitä ei siis merkitä ala- tai loppuviitteellä, mutta muutoin alaviitteitä voi harkiten käyttää. Alaviitteet joko luodaan tekstinkäsittelyohjelman viitetyökalulla TAI sijoitetaan numeroituna artikkelin perään, jolloin alaviitteiden paikat merkitään numeroituna hakasulkeisiin. Älä käytä lainkaan loppuviitteitä.

* Kappaleet erotetaan yhdellä tyhjällä rivillä, ei sisennyksellä.

 Ennen lähettämistä

* Kaikki materiaali lähetetään käyttäen OJS:n lomaketta, johon löytyy linkki tämän sivun yläosasta. Ole hyvä ja täytä kaikki lomakkeessa kysytyt kentät. Jos teknisiä tai muita ongelmia ilmenee, ota yhteyttä Jouni Teittiseen (jiteit@utu.fi).

* Jos käsikirjoituksesi on tulossa vertaisarviointiin, jätä lomakkeen osoittamaan kohtaan max. 250 sanan pituinen abstrakti ja liitä siihen artikkelisi avainsanat (5-6). Jos et ole jättämässä artikkelia, abstraktia ei tarvita.

* Kaikki tekstimuotoinen materiaali toimitetaan rtf- tai Word-formaatissa (ei esim. pdf tai odt).

* Huolehdi, että käsikirjoituksesi on vertaisarviointia varten anonymisoitu eli siitä on poistettu kaikki kirjoittajan suoraan paljastava tieto. Viittaukset tekijään täytyy poistaa sekä itse tekstistä (artikkelissa voi toki silti viitata omaan tutkimukseensa!) että lähetettävän dokumentin tunnistetiedoista (ks. ohjeet täältä).

* Älä jätä käsikirjoitukseesi mitään tunnistetietoja myöskään otsikkosivulle. Tarvittavat tiedot käyvät ilmi lomakkeesta.

* Jos mahdollista, sijoita käyttämäsi kuvat ja taulukot tekstiin oikeille paikoilleen. Muussa tapauksessa merkitse niiden sijainti selkeästi tekstiin. JOKA TAPAUKSESSA lataa kaikki kuvatiedostot ja taulukot liitteiksi lähetykseesi. Kuvat on lähetettävä joko tiff- tai jpg-muodossa, mielellään vähintään resoluutiolla 300dpi, taulukot joko kuvatiedostoina tai jossain todetusti Microsoft Office –yhteensopivassa formaatissa.

Tietosuojaseloste

Lue Journal.fi-palvelua koskeva tietosuojaseloste.

Julkaisu toimii palvelun yhteisrekisterinpitäjänä yhdessä Tieteellisten seuran valtuuskunnan kanssa tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.

EETTISET PERIAATTEET

Väärinkäytösilmoitukset tulee tehdä suoraan päätoimittajalle tai vaihtoehtoisesti Yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen seuran puheenjohtajalle. Syytökset tarkastaa ja niihin reagoi tarvittaessa toimituskunta ja/tai edellä mainitun seuran hallitus.

Kirjoittajuus määritellään panoksen perusteella, ja käsikirjoituksen kirjoittajiksi merkittyjen henkilöiden on täytettävä kaikki seuraavat kriteerit: he ovat osallistuneet merkittävällä tavalla raportoituun työhön, he ovat osallistuneet artikkelin kirjoittamiseen, he ovat tarkastaneet ja hyväksyneet käsikirjoituksen ennen sen lähettämistä, he suostuvat ottamaan vastuun artikkelin sisällöstä.

Toimituskunnan päätöksiä koskevat valitukset ja muutoksenhaut ovat tervetulleita, jos ne sisältävät vahvaa näyttöä tai uutta tietoa vastauksena toimittajan ja arvioijan kommentteihin. Myös valitukset toimituksellisesta toiminnasta yleensä ovat tervetulleita. Kaikki valitukset ja vetoomukset on osoitettava päätoimittajalle.

Kaikkien kirjoittajien on ilmoitettava eturistiriidat, jos ne liittyvät kyseiseen artikkeliin.

Kaikkiin toimitettuihin käsikirjoituksiin on sovellettava eettistä ohjeistusta. Kaikki Tracessa julkaistavat tutkimukset on tehtävä kansainvälisten ja paikallisten tutkimuseettisten ohjeiden mukaisesti. Tracessa noudatetaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) kansallisia ohjeita.

Julkaisun jälkeisiä keskusteluja ja korjauksia voi pyytää ottamalla yhteyttä päätoimittajaan. Pyynnöt käsitellään huolellisesti, ja kaikista muutoksista annetaan julkaisun jälkeinen ilmoitus, joka linkitetään pysyvästi alkuperäiseen artikkeliin.