Bidrag

Logga in eller Registrera dig för att skicka in ett bidrag.

Riktlinjer för författare

Jälki — Journalen för samhällelig och kulturell djurforskning utgör ett forum för samhällelig och kulturell djurforskning och diskussion. Tidningen publicerar förutom ursprungliga referentgranskade artiklar översiktsartiklar, föreläsningar, konferens- och seminarierapporter, recensioner av böcker, utställningar och filmer (o.d.), samt i vissa fall även korta kommentarinlägg eller initiativ till diskussioner. Vi tar emot finsk-, engelsk- och svenskspråkiga texter.

Tidningen är öppen för alla undersökningar med anknytning till samhälleliga och kulturella förhållanden mellan människor och djur, och redaktionen uppmuntrar skribenter till ett tvärvetenskapligt grepp. De artiklar som publiceras deltar i diskussionen om förhållandet mellan människor och djur eller den tvärvetenskapliga samhälleliga och kulturella djurforskningens metoder. I osäkra fall är det skäl att först kontakta redaktionen.

Som skribent bör man följa anvisningarna omsorgsfullt!

Allmänt

* Alla forskningsartiklar referentgranskas, i regel av två experter. Recensioner av böcker (o.d.) och rapporter, kommentarinlägg eller initiativ till diskussioner referentgranskas inte, och det gör översiktsartiklar i regel inte heller. Redaktionen kan göra ändringsförslag till manuskript redan innan de skickas till bedömning, men man räknar med att de är färdigskrivna.

* Efter bedömning bör skribenten eller skribenterna skicka in ett omarbetat manuskript med en redogörelse för ändringarna.

* Manuskripten bör vara opublicerade och de får inte samtidigt bjudas ut till andra publikationer.

* Om du tänker bjuda ut en bokrecension eller en konferensrapport (o.d.) kan du gärna informera redaktionen om detta på förhand så att vi kan förhindra eventuella överlappningar.

* Det är skribenten som har upphovsrätten till manuskripten och skribenten kan använda sitt manuskript enligt egen vilja (Se mera under Påpekande om upphovsrätt nedan).

* Om ett manuskript innehåller material vars upphovsrätt inte ägs av skribenten och som inte får användas i ett manuskript inom ramerna för vanlig citeringspraxis gällande forskning, då bör skribenten ansöka om tillstånd att använda ifrågavarande material.

* Skribenten ansvarar själv för sin artikels språkriktighet och eventuell språkgranskning. En artikel som behöver språkgranskas returneras till skribenten.

* Skribenter får inga arvoden.

Jälki kräver ingen betalning av skribenter.

Anvisningar för utformning av text

* Texter skrivs med radavstånd 1,5, fontstorlek 12 (Times New Roman) och 2 cm marginaler. En artikels längd får inte överstiga 50 000 tecken (utan mellanslag). Denna längd inkluderar källförteckningen. Den rekommenderade längden för vanliga bokrecensioner (o.d.) och rapporter är 6000—7000 tecken, men även mer omfattande översikter (ca 10 000—12 000 tecken) är möjliga. Kommentarinlägg och initiativ till diskussioner kan ha varierande längder. 

* En artikels huvudrubrik kan vara i en eller två delar, och det är också bra att använda mellanrubriker. I vanliga bokrecensioner (o.d.) och rapporter används inte rubricering eller mellanrubriker, men de kan användas i mer omfattande översikter. Rubriker på första nivån skrivs med fet stil, rubriker på andra nivån skrivs med vanlig font och rubriker på tredje nivån kursiveras.

* I alla texter används hänvisningar inne i texterna i enlighet med systemet author-date i Chicago Manual of Style. Hänvisningarna bör stå inom parentes i alfabetisk ordning, med semikolon. Publiceringsåret bör stå efter författarnas namn, och efter det följer vid behov sidorna med kommatecken (Nyman 2003, 24; Weil 2012, 11−35). Artikelns källor placeras efter artikeln i alfabetisk ordning. Se hur man anger hänvisningar och källor på http://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide.html. Se till att hänvisningarna inne i texterna samt källförteckningen är i enlighet med CMOS-modellen! Se modellen för hänvisning på http://www.lib.subr.edu/Chicago.pdf.

* Källhänvisningar anges alltså inte med fotnoter eller slutnoter, men annars kan man använda fotnoter med urskillning. Fotnoter skapas antingen med fotnotsverktyget i ordbehandlingsprogrammet ELLER placeras numrerade efter artikeln och fotnoternas platser anges numrerade inom klamrar. Använd inga slutnoter.

* Textstycken skiljs åt med en tom rad, inte med ett indrag.

 Innan du skickar materialet

* Hela materialet skickas med OJS blankett. Länken till den finns i övre delen av denna sida. Var god och fyll i de fält som ska fyllas i. Om det blir tekniska eller andra problem, kontakta Jouni Teittinen (jiteit@utu.fi).

* Om ditt manuskript ska referentgranskas, lämna på det ställe som anges på blanketten ett abstrakt på max. 250 ord och förse det med artikelns nyckelord (5-6). Om du inte ska lämna in en artikel behövs inget abstrakt.

* Allt material i textform bör vara i rtf eller Word (inte t.ex. pdf eller odt).

* Se till att ditt manuskript är anonymiserat för referentgranskning, dvs. allt som direkt kan avslöja skribenten har avlägsnats. Alla hänvisningar till författaren måste tas bort både från själva texten (i artikeln får man dock givetvis hänvisa till sin egen undersökning!) och från identifieringsuppgifter i det dokument som ska skickas (se anvisningar här).

* Lämna heller inga identifieringsuppgifter på rubriksidan i ditt manuskript. De uppgifter som behövs framgår av blanketten.

* Placera eventuella bilder och tabeller på de rätta ställena i texten, om det är möjligt. Annars kan du markera klart var i texten de finns. I ALLA FALL bör alla bildfiler och tabeller finnas som bilagor i din försändelse. Bilderna bör vara antingen i tiff- eller jpg-format, gärna med en resolution på minst 300dpi, och tabellerna antingen som bildfiler eller i ett format som är kompatibelt med Microsoft Office.

Integritetspolicy

De namn och e-postadresser som används på den här tidskriftens webbplats kommer endast att användas för tidskriftens arbete och inte göras tillgängliga för något annat syfte eller till tredje part.

Läs Journal.fi-tjänstens dataskyddsbeskrivning. Publikationen fungerar som gemensam registerhållare tillsammans med Vetenskapliga samfundens delegation enligt registerbeskrivningen.